zondag 29 januari 2012

Cranberry Walnotenbrood

Heerlijk recept voor een brood met noten en cranberry's, zo lekker dat je er niets op hoeft te doen! Lekker fris door de cranberry's!  

 Nodig:

  • 1/3 kop sinaasappelsap (gebruik je verse, rasp dan ook de schil)
  • 2/3 kop melk
  • 6 eetlepels boter (ong. 90 tot 100 gram)
  • 1 ei
  • 2 koppen bloem
  • 1 kop suiker
  • Snufje zout
  • 1 theel. kaneel
  • 1 theel. bakpoeder
  • 1 kop verse cranberries, gehalveerd (bevroren kan ook, het is zelfs makkelijker om ze bevroren te snijden)
  • ½ kop walnoten, grof gehakt (of andere noten die je lekker vind)


Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de cakevorm in.
  2. Meng in een kleine kom sinaasappelsap, evt rasp van de schil, melk, boter en ei.
  3. Meng in een grote kom bloem, suiker, zout, kaneel en bakpoeder. Giet hierbij de vloeibare ingrediënten en meng. Spatel hier voorzichtig de cranberries en walnoten doorheen.
  4. Giet het mengsel in je cakevorm en bak ongeveer 1 uur. Check of het deeg gaar is door er een satèstokje in te steken, als deze er schoon uitkomt is het goed.
  5. Laat de cake eerst op een rek afkoelen en zet deze vervolgens minstens een uur in de koelkast.
 
Ook lekker met een bolletje (kaneel)ijs of crème fraîche.

dinsdag 24 januari 2012

Boxzak

Een boxzak is ow zo handig om alle knuffels, speeltjes enz uit het zicht, maar toch in de buurt op te ruimen. Super makkelijk om te maken. Bepaal hoe groot de zak moet worden en naaien maar! Zet er voor de leuk nog een zakje op, naai een klep zodat niet het speelgoed alsnog in het zicht ligt en zorg ervoor dat de zak blijft hangen aan de box met bv lintjes of banden met klitteband of grote knopen.



zondag 15 januari 2012

Limoentaartje

Zin in een lekker taartje? Lekker zoet, maar ook een beetje fris? Hier een heerlijk recept! En makkelijk: het is een taartje voor een kleine springvorm, zodat je niet nog heel de week taart aan het eten bent. (Voor een grote springvorm doe je het recept uiteraard x2.)

Nodig:
1/2 pak bastognekoeken
50 gram boter, vloeibaar
2 limoenen
1 blikje gecondenseerde melk
4 eidooiers

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak van de bastognekoeken, rasp van 2 limoenen en de gesmolten boter een bodem in je ingevette springvorm. Meng het sap van 2 limoenen, de gecondenseerde melk en de eidooiers door elkaar. Giet dit mengsel over de bodem. Zet een kwartier in de oven. Laat de taart afkoelen en zet deze tenminste een uur in de koelkast. Eet smakelijk!



Nu denk je vast: en wat moet ik met de eiwitten? Deze kan je natuurlijk bakken voor op je boterham of over je bami maar wat ook kan is er schuimpjes van maken. Klop 4 eiwitten stijf en voeg vervolgens in gedeeltes 200 gram suiker toe totdat het een taaie massa is. Maak 1 grote of meerdere kleine rondjes op je bakplaat en droog deze voor een uur / anderhalf uur in de oven op 100 graden. Ook erg lekker met vers fruit en ijs!

donderdag 12 januari 2012

Nieuwste aanwinsten


Omdat ik zo blij ben met mn nieuwste aanwinsten van afgelopen weekend vind ik ook dat jullie het verdienen om ervan mee te genieten.


Mooie Brabantia brooddoos


Retro lampje (radio had ik al een andere keer gekocht)


Schoteltjes

Soepkommen

zaterdag 7 januari 2012

Rode fiets

Een aantal jaar geleden heb ik vrij veel aan scrappen gedaan. Je weet wel, foto's inplakken met allerlei tierelantijntjes. Nu heb ik daar natuurlijk best wat materiaal nog van, waaronder mooie scrappapiertjes. Sommige papiertjes zijn zo mooi dat je die wel zou willen ophangen. Nu, waarom zou ik dat ook niet doen?



Men neme: een mooi papiertje en een canvas doek. Gewone witte lijm verdunnen (1 deel lijm en 1 deel water). Het canvasdoek helemaal insmeren met de verdunde lijm met een kwast. Het papier erop en met je handen  over het papier wrijven om bobbels te voorkomen. Als dit, na een minuutje ongeveer, gedroogd is, nog een laagje lijm over het papier smeren. (Mocht het papier groter zijn dan je doek, kan je voor de tweede laag lijm het papier snijden op de juiste maat.) Pak nu een bakpapier en leg daar het doek op z'n kop op met de lijmlaag naar beneden. Verzwaar het doek nu met bijvoorbeeld dikke boeken. Laat dit zo een nachtje drogen en trek daarna voorzichtig het bakpapier eraf. En voilà, een nieuw 'schilderij' voor aan je muur!

maandag 2 januari 2012

Tripp Trapp kussen

Voor de Tripp Trapp kinderstoel zijn er veel kussens te koop, maar net zo leuk is natuurlijk om zelf een kussen te maken! Goed opmeten en naaien maar! De bovenkant is van zeil (lekker makkelijk afneembaar!) en de onderkant van badstof.
Het gat waar de babyset aan de stoel mee vastgeklikt wordt is afgewerkt door middel van passepoileren. Simpel gezegd: je knipt een gat in je stof en legt daar een klein stukje van dezelfde stof op. In dit kleine stukje stof knip je op dezelfde plek ook een gat. Naai de twee stukjes stof met de goede kanten op elkaar rondom het gat vast. Vouw het kleine stukje stof naar achteren zodat het gat mooi is afgewerkt. Het is soms wat gepriegel maar uiteindelijk is het heel mooi afgewerkt!