dinsdag 29 november 2011

Retro-jurkje

Nog een variant van het simpele hemdjurkje. De jurk bestaat uit twee delen, een bovendeel van grijze stof en het rokgedeelte van een retrostofje. Het retrostofje heb ik gekocht in een kringloopwinkel voor maar 50 cent!
Voor een extra accent heb ik knopen gekocht op de markt die je zelf kan bekleden met stof.
                                                    

zaterdag 26 november 2011

Deftig slabje

Baby's zijn schattig, maar ook best wel stoer en soms zelfs een beetje deftig. Kleine mannetjes met een pak aan vind ik vaak een beetje zielig, maar een slab met een stropdas is toch wel erg leuk! Deftig ook!

Mijn kleine neefje lag te slapen toen ik de slab langs kwam brengen maar heeft later per sms laten weten erg blij te zijn met de slab! Ik denk dat het hem erg goed zal staan!

donderdag 24 november 2011

Hoofdband voor de kou



Toen ik afgelopen week om half 8 'smorgens op de fiets zat was het opeens wel heel koud. Nu kan je je daar prima op kleden en handschoenen had ik gelukkig al aan. Maar aan mijn oren had ik niet gedacht en die hadden het aardig zwaar te verduren. Met een muts opdoen wil ik nog even wachten tot het echt vriest maar een band voor mijn oren zou toch wel erg fijn zijn. Nu had ik nog een stuk stof over van de trui van mn broer, waar ik simpelweg een lange strook van heb afgeknipt. Aan de uiteinden een stuk klittenband genaaid en tada.. een warme hoofdband voor 'smorgens op de fiets!


dinsdag 22 november 2011

Elleboogstukken


Elleboogstukken zie je tegenwoordig veel in de winkels op zowel jassen, blazers als vestjes. Nu heb ik een grijs schattig vestje in mijn kast hangen met driekwart mouwen en een kraagje waarbij ik dacht dat het wel heel leuk zou zijn om daar elleboogstukken voor te maken. Ik had nog een stuk suède in mijn stof verzameling liggen en een patroon is zo gemaakt. Uitknippen, goed bepalen (als je het vest aan hebt!) waar de elleboogstukken moeten komen en lijmen maar! Vind mijn vest nu nog schattiger!
P.s. Ik heb nog nooit eerder stof op stof gelijmd en heb uiteraard textiellijm gebruikt maar ben alsnog benieuwd of deze blijft houden. Laten we er in ieder geval vanuit gaan! Iemand ervaring mee?




zaterdag 19 november 2011

Kleurboekje







Is kleuren iets wat je niet meer gedaan hebt sinds je kleutertijd? Hoog tijd om het weer eens te doen! Het blijft leuk en zelfs als volwassene mag het af en toe best! Leuk om dan zelf je kleurplaten uit te kiezen en te bundelen in een boekje. Maak met bv Word een A5 boekje, bind deze samen door ze te stikken met de hand of met een naaimachine. En dan aan de slag! Gebruik verf, potloden, stiften, vetkrijtjes, papier en lijm, wat je maar wilt!


donderdag 17 november 2011

Trifle

Hou je van chocola? Hou je van koffie? Hou je van advocaat? Dan vind je dit toetje heerlijk!
Voor twee personen: Los een zakje poeder voor cappucino op in twee eetlepels kokend water. Roer dit vervolgens door 250 ml chocoladevla. Laat dit afkoelen. Vul vervolgens je glas afwisselend met de vla en advocaat. Eindig met heerlijke chocoladekrullen of chocoladevlokken. Heerlijk!

maandag 14 november 2011

Wintersjaal

De dagen worden echt alweer kouder. Voor deze koude dagen is dan ook een lekkere wintersjaal nooit weg! Men neme: 2 bollen wol van de Zeeman (1 euro per stuk) en 2 breinaalden (van mijn moeder geleend). Vraag je moeder (of doe het zelf) om steken op te zetten en brei vervolgens twee weken elke avond een aantal naalden. Gezellig met een kopje thee erbij voor de buis breien. Gelukkig kennen mijn huisgenoten mij al wat langer en keken ze niet meer zo gek op. Uiteindelijk zijn de twee bollen helemaal opgebreid (2 steken recht, 2 averecht) en kan ik de sjaal twee keer om mijn hoofd. Voor de leuk zijn de uiteinden (wederom door mn moeder) aan elkaar gehaakt zodat de sjaal helemaal rond is geworden. Helemaal lekker om in te verdwijnen als je weer eens door de kou moet fietsen!

zaterdag 12 november 2011

Vest restyle

Uit milieu- en portemonnee-overwegingen èn omdat het een sport is, probeer ik steeds meer kleding te kopen in de kringloopwinkel. Soms vind ik het nog wel lastig om uit alle kledingrekken met veelal kleding die ik, zacht gezegd, niet echt geweldig vind, een leuk item te vinden. Maar toch heb ik laatst wat gevonden. Een leuk vest! Hij was alleen een tikje te groot. Maar dat is gelukkig makkelijk te verhelpen. Vanaf de onderkant van de mouw tot de onderkant van de zijkant van het vest heb ik gekeken en afgespeld hoeveel eraf kon. Langs die lijn genaaid en de overtollige stof eraf geknipt. Wel even passen of het goed zit voordat je de stof eraf knipt. En dan heb je een nieuw vest van de kringloop voor maar 4 euro 75!

donderdag 10 november 2011

Pompoen-scones

Lekker met glazuur en een bolletje ijs

 Het is herfst! Dat betekent dat er weer volop pompoen te verkrijgen is. Mijn favoriete recept met pompoen zijn pompoen-cakejes. Pompoen maakt de cakejes zoet en geeft er net een extra smaak aan. Mocht je pompoen heel vies vinden, grote kans dat je de cakejes wel lust!
 Nodig 200g bloem, 1 theelepel bakpoeder, snufje zout, 2 theelepels koekkruiden, 2 eetlepels suiker, 75 gram boter, klein schaaltje pompoen (ongeveer 1/3 van een pompoen), 3 eetlepels melk, 1/2 zakje vanillesuiker, 1 ei.
Werkwijze Schil de pompoen en snijd het in blokjes. Dek de pompoen af met huishoudfolie en gaar het een aantal minuten in de magnetron. Als het goed is is de pompoen zo zacht geworden dat je het kan prakken.
Meng alle droge ingrediënten in een grote kom, voeg daarna de boter toe en meng dit er goed doorheen. Meng de natte ingrediënten (met de pompoen) in een andere kom. Meng daarna de inhoud van de twee kommen met elkaar. Afhankelijk van hoe vochtig het deeg is kan je het deeg over afzonderlijke vormpjes verdelen of je maakt één rond plat deeg waarvan je punten snijd. Bak de cake / scones af in 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. Lekker met glazuur (poedersuiker met een klein beetje water mengen) en een bolletje ijs.

dinsdag 8 november 2011

Chocolicious



Dit kan ik jullie niet onthouden: Tony Chocolonely, die heerlijke fairtrade chocoladerepen, heeft nu een limited Gouden editie. Heerlijke chocola met een mooie gouden wrap waarvoor iedereen een eerlijke prijs heeft gekregen (en betaald). Er zijn drie varianten van de gouden editie, puur met amandel, melk met noga en volle melk. De laatste heb ik afgelopen week gekocht. Hij is heerlijk! Een combinatie van puur en melk met het goede van beide. Genieten! Kijk op de site voor meer info.

maandag 7 november 2011

Simpel hemdjurkje


Mijn favoriete patroon is gewoon een simpel hemd(jurkje). Door dit patroon aan te passen heb je telkens weer in een uur of 2 een nieuw kledingstuk! Maak het patroon wat langer en je hebt een jurk, wat korter een tuniek of shirtje. De hals kan rond of in een v, hoger of lager. Met boord of zonder boord enz. Het patroon zal ik nog vaak gaan gebruiken, want de mogelijkheden zijn eindeloos! Wel belangrijk om een stretch-stofje te gebruiken, je hebt maar een meter nodig voor dit patroon.
Als je het patroon zelf wil maken kan je een hemdje nemen dat je goed past en overtrekken op patroonpapier. Verder aanpassen zoals jij wilt..

Mooi oranje voor Koninginnedag en voetbal kijken..
Fluweel met witte piping

vrijdag 4 november 2011

Kerstballen breien

Cover Kerstballen Breien

Het is helemaal hip en van nu.. kerstballen breien. Misschien heb je het mannelijke duo al een keer voorbij zien komen, maar ik blijf het fascinerend vinden. Twee Noorse ontwerpers die een boek hebben geschreven met 50 patronen om kerstballen te breien. Het schijnt dat zowel gevorderden als beginners de ballen kunnen breien. Ik houd het voorlopig nog maar even op mijn roze sjaal die ik poog te breien.. (als ik het aandurf laat ik de sjaal nog wel zien als die af is..).

woensdag 2 november 2011

Couscous-salade

Voor bij de Marokkaanse vis is een lekkere couscous salade heerlijk! Ik ben altijd blij als er wat overblijft van de salade omdat de salade alleen al heel lekker is, als bijvoorbeeld een lekkere lunch.
Recept is voor 4 personen
Nodig 275 gram couscous, blokje groentebouillon, 1 limoen, scheut olijfolie, handje walnoten, 100 g fetakaas, 2 lenteuitjes, klein bosje koriander.
Werkwijze Maak de couscous volgens de verpakking, maar dan met bouillon in plaats van met water. Snijd de lenteuitjes fijn, hak de walnoten en snijd de feta in blokjes. Als de couscous geweld is knijp je de limoen erboven uit en giet er een scheut olijfolie over. Meng de walnoten, lenteuitjes en feta door de couscous. Hak de koriander grof en meng deze ook door de salade. De salade is zowel lauw als koud erg lekker!