maandag 31 oktober 2011

Waterval

 Mijn ouders gaan regelmatig naar Ethiopië en nemen dan vandaar wel eens stofjes voor me mee. Zo ook dit stofje. Het lag al een tijdje in mijn kast te wachten tot ik er wat van zou maken. Ik besloot om er een jurkje van te maken met een waterval-hals. Het is hetzelfde patroon als de kanten jurk. Een heel makkelijk stofje is het overigens want ik hoefde de onderkant niet af te werken met een zoom.


zondag 30 oktober 2011

Gehaakt kastrandje

Mijn moeder had nog oude gehaakte kastrandjes liggen. Zo schattig om iets mee te doen! Maar wat? Schilder een canvasdoek in je favoriete kleur, span het kastrandje om het doek hen en gebruik het als 'prikbord' voor je kaarten of hang er je oorbellen aan. 
Heb je geen gehaakt kastrandje? Een lint van kant (van de markt of fourniturenwinkel) kan je er ook voor gebruiken!

 

vrijdag 28 oktober 2011

Marokkaanse vis!

Voor mijn Marokkaanse vriendinnetjes, die kwamen eten, vond ik het leuk om mezelf uit te dagen en Marokkaans voor ze te koken. Beetje tricky om hun heerlijke kookkunst proberen na te doen, maar met deze heerlijke vis is het aardig gelukt. Ze vonden het lekker en ik ook, vandaar dat ik het recept hier deel met jullie!



Koop per persoon een lekker stuk witte vis, kabeljauw is het lekkerst. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de stukken vis in een ovenschaal en besprenkel ze met een goede olijfolie. Wrijf ze daarna in met een laag 'Ras el Hanout'. Dit is een droog kruidenmengsel te koop in Marokkaanse en Turkse winkels. Rasp de schil van een halve sinaasappel en giet het sap daarvan over de vis. Strooi nog een beetje zout en cayennepeper over de vis. Plaats de schaal in de oven en bak de vis in 15 minuten gaar. Hak ondertussen een handjevol amandelen fijn, rooster deze in een droge pan en voeg op het laatst nog een hand verse koriander toe. Als de vis klaar is garneer je deze met de amandelen en koriander. Eet smakelijk!
Marokkaanse vis met couscoussalade, recept hiervan komt later!

woensdag 26 oktober 2011

Kanten jurk



Mijn nieuwste jurk is weer af! Het is weer een makkelijk model om te maken met een leuke waterval-hals. Het jurkje is van blauw kant met zilverdraad tussen het kant. Hij schijnt alleen behoorlijk door, daarom heb ik een voering van dun jersey gemaakt. Het is elastische stof en dus is een rits niet nodig!

dinsdag 25 oktober 2011

Thee met pindarotsjes


Vanmorgen tijdens het werken een welverdiend kopje herfst-thee met heerlijke zelfgemaakte pindarotjes!

Super makkelijk te maken! Hak twee handen ongezouten pinda's grof, of plet ze grof in een vijzel. Smelt een reep (fairtrade!) chocola van 75g in de magnetron of au bain marie. Meng door de chocola wat poedersuiker, zoveel als je wilt. Meng daarna de pinda's door het chocolademengsel. Op een vel bakpapier maak je nu mooie rotjes, zo groot of klein als je zelf wilt. Laat ze hard worden, eventueel in de koelkast. Probeer ze nu maar eens niet allemaal in één keer op te eten..



zondag 23 oktober 2011

Luiertaart

Vanmiddag ben ik op kraambezoek geweest bij een vriendin van mij. Ze heeft echt een prachtig ventje gekregen! Heel leuk om hem even te morgen bewonderen! Als kado had ik weer eens een luiertaart gemaakt, de derde van dit najaar. Een paar jaar geleden was het heel hip, die luiertaarten, maar eigenlijk blijven ze leuk. Luiers zijn altijd nodig en je kan er net zoveel kadootjes bij doen als je zelf wilt. Het is natuurlijk ook altijd leuk dat het een persoonlijk kado is omdat je de taart zelf heb gemaakt en verder leuk heb gemaakt met de kado's.




In een taart gaan ongeveer 30-40 luiers. De luiers rol je allemaal op (zorg dat de onderkant in het midden zit, dan krijg je de mooiste rolletjes) en houd je opgerold met een elastiekje. De bovenste laag maak je door een fles te pakken en daarom de opgerolde luiers te plaatsen totdat er een mooi dicht rondje ontstaat. Om het allemaal op z'n plek te houden doe je een elastiekje om het geheel, die je later weer bedekt met een leuk lint. Maak hierna nog twee lagen, telkens iets groter. Om het goed te kunnen vervoeren heb ik een kartonnen 'onderbord' gemaakt, net iets kleiner als de grootste laag. Stop je kado's erbij, versier de taart met lint en pak het in met doorzichtige folie. Gefeliciteerd ouders!

zaterdag 22 oktober 2011

Slabbetjes voor lieve baby's

De hartjes zijn met een zigzag steek vastgenaaid, een leuk detail!
De afgelopen tijd zijn er best een aantal baby's geboren in de familie en vriendenkring. Vind het helemaal leuk en gezellig die baby's en ik wordt er ook zo vrolijk van dat ik meteen als ik hoor dat er een kleintje op komst is, zin heb om wat voor de baby te maken. Slabbetjes zijn dan favoriet: iedereen vind het leuk, ze zijn altijd handig en ze zijn in een avondje (of als je heel snel bent in een uurtje) in elkaar te zetten. Als basis van de slabbetjes gebruik ik vaak badstof. Badstof kan je goed wassen en is een fijn stofje om mondjes mee af te vegen.


Voor de ene slab had badstof met daarop hartjes van een rood-ruit stofje en een gele bias-band rand. Van de meeste kindjes wist ik van te voren niet of het een jongetje of meisje zou worden, maar rood en geel kan altijd vond ik.

 


De andere slab is gemaakt van badstof voor de achterkant en een oud hollands, delftsblauw stofje voor de voorkant.
Voor de sluiting is overigens klittenband gebruikt.













Mochten jullie ook een slabbetje willen maken, dan kunnen jullie hier het patroon, dat ik heb gebruikt, downloaden.

vrijdag 21 oktober 2011

Oma's naaidoos

Van mijn moeder kreeg ik afgelopen week een naaidoos die weer van haar moeder is geweest. Het is een oud blik met een afbeelding van 'De spinster'. Ideaal voor mijn rolletjes garen die toch altijd zo rondslingeren en in de klit raken met alle andere naaibenodigdheden in mijn gewone, saaie naaidoos.



 Vind het wel heel leuk en bijzonder om nu de naaidoos van mijn oma ook echt te gebruiken.

Er is trouwens weer een jurkje in de maak, maar dat duurt nog een paar dagen voordat ik die af ga maken. Alvast een fotootje.

donderdag 20 oktober 2011

Etagère

Toen ik een tijdje geleden jarig was kwam ik eigenlijk wat leuke schalen of borden tekort waarop ik lekkere hapjes kon leggen. Een etagère is dan de ideale oplossing. Het neem niet heel veel plek in beslag op tafel maar je hebt wel drie lagen aan ruimte om je lekkers op uit te stallen. Alleen... vind ik de meeste etagères vaak wat saai en veelal nog duur ook.
Toen kwam ik op het volgende idee: een etagère van leuke borden met kopjes als steunen. Een snel ritje naar de kringloop voor wat borden, schoteltjes en leuke kopjes, wat afwassen en een tubetje secondelijm leverde een leuk resultaat op! Een tip van mijn schoonzus is om de borden en kopjes aan elkaar te 'lijmen' met suikerwater. Dan kan je ze weer uit elkaar halen met het afwassen en gewoon weer als servies gebruiken!


Dan alleen nog de hapjes maken.. lekkere toastjes, olijfjes, pittige worst, mini quiche of pizza, blokje kaas met een druif of probeer eens een blokje watermeloen met fetakaas op een prikker en strooi daar wat peper overheen. Is eerlijk waar lekker!

dinsdag 18 oktober 2011

Sneak peak


Vandaag een klein kijkje in mijn huis!
Een tijdje geleden heb ik op een rommelmarkt mooie schilderijtjes gevonden! Ben gek op oude schilderijen met mooie kleuren. Schilderijen van bloemen vind ik vooral mooi. Het maakt mij niet uit of ze geschilderd of geborduurd zijn, als ik er maar meteen weg van ben. De geborduurde pauwen vond ik ook zo geweldig dat ik die ook maar heb meegenomen. Ze hebben allemaal een mooi plekje gekregen aan de muur in mijn slaapkamer. Het jongetje met de vissen had ik al een keer eerder opgepikt in een krinlgoopwinkel in Rotterdam.

In een kringloopwinkel kwam ik onderstaand geborduurd gebed tegen. Was er meteen verliefd op! Het staat nu op een plank tegenover mijn bed, voor als ik niet weet wat te bidden...

maandag 17 oktober 2011

Rijst met ingemaakte citroenen

Vanavond heb ik samen met mijn huisgenoot toch zo lekker gegeten, dat wil ik jullie niet onthouden! Eigenlijk was het een maaltijd om zoveel mogelijk van wat ik in de vriezer had op te maken. Uiteindelijk is het een rijstgerecht geworden waarbij ik eerst een uitje heb gefruit. Daarbij 1 deel rijst en twee delen bouillon toegevoegd en 15 minuten gekookt. Toen dit klaar was de bevroren erwten en paprika erbij en een halve ingemaakte citroen plus wat geraspte kaas.
Dan krijg je dit als resultaat:
 Maar, ik hoor je al denken, ingemaakte citroenen?? Het is een recept uit een boek van Jamie Oliver en schijnt veel gebruikt te worden in de Marokkaanse keuken. Het is lekker in een rijstgerecht maar vooral ook in stoofpotten (zoals ook tajines).
Om ingemaakte citroenen ook te maken heb je ten eerste een gesteriliseerde weckpot nodig. Verder 7 citroenen (zonder waslaagje), 100 g grof zeezout, 1 laurierblaadje, 4 zwarte peperkorrels en een kaneelstokje. Vijf citroenen snijd je in met een kruis zodat je vier parten heb maar nog net aan elkaar vast zitten. Tussen de citroenen schep je een theelepel zout. Vervolgens doe je de citroenen in de pot met de rest van de ingrediënten. De overige twee citroenen pers je uit en het sap hiervan voeg je ook toe in de pot. Vul de pot aan met water en laat deze in een donkere, koele plek staan en schud elke dag. Na een maand zijn de citroenen klaar om te eten. Apart, maar een echte smaakmaker voor je gerechten!

zondag 16 oktober 2011

Herfstjurkje

Toen ik het stofje zag op de markt was ik meteen verkocht. De kleuren doen me denken aan de mooie herfstblaadjes die nu af en toe van de bomen naar beneden dwarrelen. De herfst is niet meteen mijn favoriete seizoen (ben van de week al een keer natgeregend inderdaad..) maar als de zon schijnt door de bomen met hun mooie kleuren en dat typische herfstgeurtje wat er dan hangt, dan kan ik toch wel erg genieten van de herfst.

Work in progress
De jurk heb ik gemaakt aan de hand van een patroon van de burda (heel handig, die kan je gewoon lenen bij de bibliotheek!). Het patroon heb ik wel een beetje aangepast, want het was een patroon voor een lang shirt met lange mouwen. Omdat ik maar een meter stof had heb ik korte mouwen gemaakt en de onderkant verlengd zodat het een jurk is geworden en de hals ietsjes lager gemaakt. Verder een heel makkelijk patroon. Ben erg blij met het resultaat!

vrijdag 14 oktober 2011

Griesmeel-taartje

Heb stiekem al een puntje geproefd..

In het weekend is iets lekkers altijd fijn (doordeweeks natuurlijk ook!).. dus maar weer even de oven aangezet en een nieuw recept uitgeprobeerd. Een cake gemaakt met griesmeel en vla!
Mocht je ook van griesmeel houden, hier het recept:
Voor een kleine taartvorm (= de helft van een cakevorm)
- 2 eieren
-1 zakje bakpoeder
- 1/2 zakje vanillesuiker
-1/2 glas olie (ik heb olijfolie gebruikt)
-1/2 glas suiker
- 1 1/2 glas vanille vla
- 250 g griesmeel

Verwarm de over voor op 150 - 160 graden. Doe de eieren in een kom en mix ze. Gooi daarna alle andere ingrediënten erbij, behalve de griesmeel en mix dit ook goed. Als laatste de griesmeel erbij en nog een keer mixen. Het mengsel mag nu in de ingevette bakvorm en daarna voor 45 minuten in de oven. Met een prikker kan je aan het eind kijken of de cake gaar is (schone prikker is gare cake).
Daarna smullen!
Bron: hier

Note: Met mijn nieuwe oven blijkt 150-160 graden echt te laag zijn, 180 graden is dan beter anders blijft het midden wat vloeibaar en is dus niet gaar.

Nieuwe rok!

Het was een heerlijke dag om buiten te zijn met het mooie weer! Voor de kouder wordende dagen is het toch fijn om een mooi wollen rokje te hebben. Tada:

Het kostte me wat knippen en weer naaien, maar dan heb je een heerlijk zittend en leuk winterrokje.

P.s. Dit was de oorspronkelijke trui, met dank aan mijn broer die de trui gedoneerd heeft voor dit project.

donderdag 13 oktober 2011

Het begin


Mijn vader is vooral creatief is in het ontwerpen van nieuwe machines en mijn moeder in het elke avond weer een verrassende maaltijd op tafel zetten (en het bakken van de lekkerste taarten!). Bij mij varieert het waar ik mijn creativiteit op een bepaald moment in kwijt kan. Zo heb ik bijvoorbeeld een hele tijd gehad waarin ik actief bezig was met scrapbooken, heb ik wel eens het idee gehad om boeken te gaan schrijven (nooit een serieuze poging ondernomen hoor!) en heb ik soms mijn schildermomentjes.. Maar de belangrijkste dingen waarin ik mijn creativiteit kwijt kan zijn toch wel het creëren van ofwel lekkere baksels / kooksel of jurkjes, rokjes, etuitjes enz.


Mijn allereerste kookboek 'De kleine kok' kreeg ik al jong van mijn tante Jennie. Dat boek was het begin van vele maaksels, wat meestal ook wel te eten was (gelukkig ben ik niet zo'n moeilijke eter!). Vele jaren en boeken later kook en bak ik nog steeds graag!
Met naaien ben ik wat later begonnen. Op mijn veertiende kreeg ik naailes samen met een vriendinnetje van haar moeder. Eens per twee weken nam ik dus mijn naaimachine mee en leerde van alles over rijgen, doorslaan, ritsen en 'brechjes' (wat eigenlijk gewoon een 'beleg' heet). Nadat ik er een aantal jaar niet zo veel meer mee heb gedaan heb ik het vorig jaar weer enthousiast opgepakt en ben in eerste instantie begonnen met  tassen naaien voor mezelf, vrienden en familie. Het liefst heb ik een item zo snel mogelijk af (ik weet het, geen goede eigenschap), en ik heb dan ik ook niet de ambitie om couturier te zijn maar ik vind het wel erg leuk om steeds meer bij te leren en alles steeds beter af te werken.
Op deze blog zal ik zo nu en dan mijn creaties laten zien, evenals dingen waar mijn inspiratie zoals vandaan komt, van andere blogs, kringloop-aankopen of mooie plaatjes.

Mijn eerste bericht!

Hallo lezer!

Vandaag dan mijn eerste bericht op mijn gloednieuwe blog! Ik ben een meid van 23 en houd ervan om nieuwe dingen te creëren, van een lekkere cake tot een nieuw jurkje. Verder vind ik het heerlijk om in kringloopwinkels of op rommelmarkten schitterende vondsten te vinden. De komende tijd zullen jullie meer en meer zien van mijn creaties en andere lovely dingen die ook hopelijk jullie inspireren!
Veel lees en kijkplezier!
Alvast een voorproefje van mijn creaties: